Homepage

“Home page” – Kaj je (tudi) zelo pomembno?

»Home page-i«/vstopne strani spletnih mest so pogosto slabo načrtovane in slabo izvedene. V želji, da bi uporabnikom pokazali vse kar ponujamo in znamo na vstopne strani umeščamo preveč funkcionalnosti in vsebin. Potreben je skrben in sistematičen razmislek: »Kaj in kako uvrstiti na vstopno stran?«

Že pred samim načrtovanjem spletnih strani je potrebno dobro definirati in analizirati uporabniške skupine (novi obiskovalci/vračajoči se obiskovalci; bolj izobraženi/manj izobraženi; starejši/mlajši… ) in njihove potrebe. Seveda moramo na vse gledati skozi prizmo poslovnega modela in komunikacijske strategije naše organizacije. Vse to se mora odražati na vstopni strani naših spletnih strani.

Dobro opravljena faza analize uporabniških preferenc se rezultira v učinkovitem spletnem mestu, ki bo na daljši rok podpiral poslovno komunikacijske cilje naše organizacije.

Na kaj moramo misliti?

1. Zaupanje

Vstopna stran je pogosto prvi stik med uporabnikom in podjetjem. Zaupanje oziroma nezaupanje uporabniki v podzavesti običajno definirajo v manj kot treh sekundah. Elementi, ki vzpodbujajo kredibilnost morajo biti izbrani na podlagi analize uporabnikov, saj različne skupine uporabnikov (ciljnih strank) dojemajo kredibilnost na drugačen način.

Praktično v vsakem primeru je potrebno povezavo do predstavitve organizacije na vstopni strani umestiti na vidno mesto. Te vsebine – O nas – pa morajo biti kakvostne tako z vidika samih vsebin kot uporabniške izkušnje in oblikovanja. O tem poglavju več kdaj drugič.

2. Navigacija

Ob prihodu na vstopno stran mora biti obiskovalcem “takoj jasno”, kje naj nadaljujejo svoje raziskovanje po naših spletnih straneh.

Poleg grafičnih elementov in »Call to Action« gumbov ima najpomembnejšo vlogo pri orientaciji na spletnem mestu navigacija, ki mora biti čimbolj enostavna in opazna – intuitivna, njeni elementi pa poimenovani tako, da so razumljivi različnim javnostim oziroma za nas ključnim. Pri izbiri poimenovanj navigacijskih elementov je zelo priporočljivo povprašati za mnenje realne uporabnike. To lahko izvedemo tudi analitično metodo »Card sorting«.

3. Vzpodbujanje in ohranjanje stikov

Ne glede na poslovni model ali komunikacijske cilje vaše organizacije je vzpostavitev stika z obiskovalci najpogosteje eden od ključnih ciljev spletne prisotnosti. Zato je potrebno izbrati način komunikacije ter obiskovalce prijazno povabiti k enostavni vzpostavitvi kontakta. Obiskovalcem lahko ponudimo možnost kontakta preko telefona, kontaktnega obrazca, elektronske pošte, prijave na enovice, pogovora v živo, vzpostavitve odnosa preko družabnih omrežij itd. Izbrane možnosti naj bodo pozicionirane na vidnih mestih, s prijaznim nagovorom, da damo obiskovalcem občutek, da je njihovo povpraševanje/vprašanje zaželjeno.

Česa ne smemo pozabiti?

10 elementov, ki pa na vstopni strani res ne smejo manjkati oz. moramo na njih misliti:

  1. Oblikovanje (barve, fonti, velikosti… ) mora biti dovršeno, predvsem pa mora omogočati enostavno uporabo.
  2. Vstopna stran mora sporočati namen spletnega mesta.
  3. Vstopna stran mora sporočati za kakšno podjetje/organizacijo gre.
  4. Vstopna stran mora narediti pozitiven vtis.
  5. Prisotna in dobro vidna mora biti povezava do kontaktov ali pa morajo biti ti na vstopni strani.
  6. Izpostavljene morajo biti (vsaj) ključne ponudbe.
  7. Vstopna stran mora imeti (dober!) iskalnik.
  8. Umeščena mora biti povezave do profilov na družbenih omrežjih.
  9. Vstopna stran mora imeti prijavo na elektronske novice.
  10. Vstopna stran mora ponujati spremembo jezika.