Webpage

Kdaj je “pejg” dober? – 10 pravil

Opravičujemo se za slovnično ne najbolj korekten naslov. Vendar prav taka vprašanja dobivamo dnevno. Seveda pa na takšno vprašanje težko odgovorimo.

“Kdaj je “pejg” dober” je namreč odvisno predvsem od ciljev in namena posamezne spletne strani oziroma v širšem smislu od poslovno komunikacijskih ciljev posamezne organizacije.

Vseeno pa smo skušali znanja s področja spletnega (poslovnega) komuniciranja, ki smo jih pridobili v letih sodelovanja z najuglednejšimi podjetji in organizacijami, strniti v naslednji 10 točk.

Za odgovor na vprašanje: “Kdaj je vaš “pejg” dober” pa nas kontaktirajte.

Ključni elementi za kakovstno spletno mesto so naslednji:

1. Kvalitetna vsebina

Obiskovalci želijo na spletu najti koristne in zanimive informacije, ki bodo zadovoljile njihovo potrebo, hkrati pa jih kliče k nadaljnjemu raziskovanju. S kvalitetno in informativno vsebino se tudi zagotovi, da bodo uporabniki širili informacije do njihovih prijateljev na socialnih omrežjih. Tako se zagotovi brezplačen obisk, ki je velikokrat med bolj kvalitetnimi.

2. Enostavnost uporabe

Uporabniki morajo hitro razumeti, kaj spletno mesto ponuja in kako do teh informacij dostopati. Enostavnost uporabe se največkrat zagotovi s pomočjo grafičnih elementov, nedvoumnim poimenovanjem teh elementov, optimiziranih uporabniških poti ter jasnimi povratnimi informacijami.

3. Povratne informacije

Pri uporabi delov spletnega mesta, kjer uporabniki posredujejo povratno informacijo (preko obrazcev, uporabe aplikacij, prijave v sistem, dodajanju artiklov v košarico, itd.), je potrebno zagotoviti, da se jih seznani ob morebitnih napačnih vnosih oz. pri uspešno zaključenem procesu. Na napake je najbolje opozarjati že med samim procesom, saj sprotno popravljanje povzroča manj preglavic uporabnikom.

4. Dizajn

S pomočjo dobrega oblikovanja spletnega mesta uporabnikom omogočimo, da se hitro osredotočijo na (za nas) pomembne vsebine, katere želimo predstaviti obiskovalcem. Hkrati je potrebno pri oblikovanju spletnih mest upoštevati tudi pravila, ki veljajo za predstavitev informacij na spletu. Uporabniki ponavadi ne berejo celotnih besedil, ampak jih le na hitro preletijo (“skenirajo”).

5. Dostopnost

Zagotoviti je potrebno pravilno predstavitev spletnega mesta na različnih napravah in informacijskih sistemih. Vsak izmed njih ima določene zakonitosti, katere morajo biti upoštevane, če želimo vsem omogočiti optimalen ogled. Zaradi vse večjega dostopanja do spletnih mest preko mobilnih naprav, je najboljša rešitev uporaba odzivnega dizajna (“responsive design”), kjer se spletno mesto prilagaja širini zaslona naprave, s katero se dostopa do informacij.

6. Navigacija

Med pomembnejšimi elementi spletnega mesta je prav gotovo navigacija z njenimi elementi. Posebej to velja za večja spletna mesta. Jasno poimenovani elementi bodo uporabnike hitro usmerili do vsebin, ki so za njih pomembne. Hkrati se preko učinkovito izvedene navigacije uporabnike informira s kakšnimi vsebinami se lahko seznanijo na spletnem mestu.

7. Kratke uporabniške poti

Nenapisano pravilo na spletu je, da obiskovalec ne sme opraviti več kot 3 klike, da bi prišel do želenih informacij. Če se zagotovijo kratke uporabniške poti do (pomembnejših) delov spletnega mesta, obiskovalcem ne bo padala koncentracija, zaradi tega pa je tudi verjetneje, da se bodo na spletnem mestu zadržali dlje časa.

8. Informacijska struktura

Kratke uporabniške poti se zagotovijo z učinkovito zasnovano informacijsko strukturo spletnega mesta. Tako bodo relevantne informacije združene v posameznih segmentih. Potrebno pa je tudi zagotoviti enostavno prehajanje do ostalih vsebin, pri tem si pomagamo z navigacijo in notranjim povezovanjem vsebin (“internal linking”)

9. Kontaktne informacije

Enostavna vzpostavitev kontakta s podjetjem je za obiskovalce zelo pomembna. Preko spletnih mest lahko spodbujamo h kontaktu preko izpostavljenih telefonskih številk, obrazcev za direkten kontakt ali prek (tipkanih) pogovorov v živo (“Live Chat”).

10. Zaupanje

Obiskovalcem je potrebno predstaviti, da so naše informacije/produkti/storitve vredni zaupanja. Posebej to velja pri spletnih nakupih. Zaupanje se zgradi na podlagi kvalitetne vsebine in učinkovito predstavitvijo korporativnih informacij, kjer obiskovalci dobijo širšo sliko o podjetju, katerega stranke bodo morda postali.